Alles wordt verbonden door werk, geur, zicht, geluid, weersomstandigheden, mensen, dieren, liefde, verdriet, blijdschap, pijn, verlies en alle andere mogelijk denkbare mentale en fysieke ervaringen. Al deze omstandigheden hebben invloed op de mens.

Meer dan eens zijn deze veranderingen te snel of teveel achter elkaar met als resultaat een te hoge belasting voor een mens zowel fysiek als mentaal/emotioneel. Als deze te hoge belasting voor een langere periode aanhoudt, dan bestaat het gevaar dat deze omslaat in een overbelasting. Met als gevolg een uitputtingsslag voor een mens.

De uitputting is waar te nemen in de mentale en fysieke gesteldheid van de persoon in kwestie. Het resultaat van deze situatie is slecht herstel, waardoor men lang last kan blijven houden van klachten, zoals bijvoorbeeld lage rugpijn. Normaliter herstelt men van de normale gebruikersschade [spierpijn] in ongeveer een week. Wanneer er na zes weken nog geen verbetering is dan spreken qua het genoemde voorbeeld van a-specifieke lage rugpijn.

Het aanhouden van de klacht heeft vaak te maken met het niet veranderen van schadelijk gedrag [leefwijze].  Erg vaak komt het neer op onmacht van de patiënt. Het gewoonweg ontbreken van kennis over bepaalde zaken kan bijdragen in het aanhouden van een klacht.

Dennis Trenning massage-dordrecht pamedre

Mijn functie als paramedisch therapeut is ten eerste mensen te wijzen op die onmacht en te vertellen hoe het anders kan. Het tweede deel is de fysieke en mentale ondersteuning, die ik bied doormiddel van bijvoorbeeld massage, mobilisaties, gesprekken en het heel actief de patiënt leren letten op het gevoel in het lichaam. Bewust worden is een proces wat veel uitleg vereist. Het is voor mensen vaak niet voor te stellen dat alledaags gedrag ervoor kan zorgen dat men fysieke klachten krijgt en houdt.

Het Paramedisch centrum Drechtsteden is er om te helpen bij herstel van klachten en na herstel de gezondheid op de hierboven besproken wijze (preventief) te waarborgen.