Deze interactie vertelt ons iets over de wijze waarop mensen onderling communiceren. Communicatie, verkeerde communicatie of het ontbreken van communicatie is veelal de oorzaak van irritatie, ongemak of welke vorm van non welbevinden dan ook.

Haptonomische interactie

Wanneer dit onopgelost blijft gaat het lichaam reageren met weefsel specifieke veranderingen. Eerst heeft men bijvoorbeeld hoofdpijn na een dag werken en later al bij het opstaan uit bed. Dit stimuleert de neiging tot afmelden op werkplek waar de reden van ongemak zich lijkt manifesteren. De hoofdpijn lijkt te verdwijnen na het ziekmelden en daarmee leert de kandidaat dat het probleem zo is opgelost. (Zolang ik vlucht van mijn werk voel ik me beter) het probleem is hier natuurlijk niet mee opgelost maar de symptomen zijn weg.

Communicatie is het sleutelwoord in elke vorm van samenzijn. Wanneer er geen goede of duidelijke communicatie is, dan spreken we van ruis. Deze ruis representeert dat deel waardoor communicatie niet loopt. Tijdens de begeleiding starten we met het in kaart brengen van die ruis en creëren we inzicht in de verschillende denk en ziens wijzen van collega’s waardoor een gezonde communicatie weer tot stand komt.