Alle beweging ontstaat vanuit een bepaalde basisspanning in onze spieren. Wanneer we bijvoorbeeld stil staan is er toch spierspanning om dit mogelijk te maken.

Beweegpatronen

Wat zijn Beweegpatronen?

Een geïsoleerd samentrekken van spieren waarbij een bot van ons skelet kan bewegen noemen we een beweging, zoals bijvoorbeeld het bewegen van je vinger. Een beweegpatroon is een reeks van gebeurtenissen binnen ons lichaam om een handeling te kunnen uitvoeren.
Zo is bij bijvoorbeeld lopen niet alleen een actie van de spieren in het bovenbeen, maar werken hier veel spieren samen in spanning en ontspanning om dit mogelijk te maken.

Biomechanisch gezien geeft het centraal zenuwstelsel signaalstoffen af aan de spieren waardoor deze spieren samentrekken. Doordat de spieren bij een gewricht vast zitten aan het skelet ontstaat er een beweging in dit gewricht. Op deze manier strekken of buigen we bijvoorbeeld een arm. De hoeveelheid signaalstof die afgegeven wordt bepaald ook de hoeveelheid kracht die wordt gegenereerd.

Wanneer raakt een beweegpatroon verstoord?

Alle beweging ontstaat vanuit een bepaalde basisspanning in onze spieren. Wanneer we bijvoorbeeld stil staan is er toch spierspanning om dit mogelijk te maken. Wanneer de basisspanning op een bepaalde plek is verstoord wordt het beweegpatroon ook verstoord. Dit gaat vaak gepaard met stroef en zelfs pijnlijk bewegen. Wanneer deze verstoring langer aanhoudt kan een geheel beweegpatroon verstoord raken. Door het mijden van pijn gaan we andere spieren aanspreken om toch een handeling uit te kunnen uitvoeren, dit noemen we compensatie.

Het gevolg van compensatie is vaak nieuwe klachten en een verkeerd beweegpatroon. Een verkeerd beweegpatroon kan ook als gevolg hebben dat bewegingen soms zo vastlopen dat bepaalde handelingen niet meer mogelijk zijn. Een langdurig verkeerd bewegingspatroon wordt een nieuw aangeleerd patroon. Een aanvullend probleem is dat verkeerde beweegpatronen meer energie kosten. Dit kan vermoeidheid veroorzaken.

Wat kan paramedisch centrum Drechtsteden voor je doen?

Tijdens een intake bij paramedisch centrum Drechtsteden brengen we je basisspanning in kaart door jou beweegpatronen te testen. Op deze manier zien we hoe functioneel jouw beweegpatronen zijn. En welke patronen verkeerde beweegpatronen zijn. Op deze manier komt ook verkeerde basisspanning in bepaalde delen van het lichaam in het zicht.

Naast manuele therapie stellen we een op maat trainingsprogramma op om je beweegpatronen te resetten. Door middel van dit programma krijg je weer correcte beweegpatronen, waardoor je weer makkelijker en krachtiger kan bewegen en meer energie overhoudt.