Bij paramedisch centrum Drechtsteden is dry needeling een van onze behandelmethodes voor het verbeteren van lichamelijke mobiliteit welke wordt verstoord door triggerpoints in de spieren.

Dry needling

Wat zijn triggerpoints?

Een spier is opgebouwd uit strengen spierweefsel, dit is het makkelijkst te vergelijken met een streng van veel elastieken. Om meerdere redenen zoals overbelasting, maar ook onder belasting kunnen een of meer van deze ‘elastiekjes’ in een kramp schieten. Dit geeft een kleine verdikking in de spier, ook wel een knoop genoemd. Het verkrampte deel van een spier, de knoop noemen we een triggerpoint.

Triggerpoints kunnen op de plek zelf, maar ook op andere plaatsen, door uitstraling, een pijnlijk gevoel geven. Doordat we geneigd zijn pijnlijke plekken te ontzien gaan we compenserend bewegen met bewegingsbeperking, stijfheid en/of krachtverlies als gevolg

Hoe werkt dry needeling?

Als eerste wordt door onderzoek bepaald waar een triggerpoint zit. Daarna wordt er met een acupunctuurnaald in de triggerpoints van de desbetreffende spier geprikt. Bij dry needling maken we gebruik van een dunne ‘droge’ acupunctuurnaald. Dit is niet hetzelfde een holle naald welke door dokters gebruikt worden voor bijvoorbeeld injecties.

Door in het verkrampte deel van de spier ‘het knoopje’ te prikken zal de spier iets meer verkrampen om vervolgens volledig te ontspannen. Ons lichaam zal als gevolg van het aanprikken een aantal processen in gang zetten welke een soort reset van de spier veroorzaken. Het aanprikken van de spier is niet of nauwelijks voelbaar. Wel kan de spier tijdens het herstelproces zwaar of vermoeid aanvoelen. Binnen enkele dagen na het aanprikken is de spier weer in de natuurlijke en gezonde staat.

Wat kan paramedisch centrum Drechtsteden voor je doen?

Tijdens een intake bij paramedisch centrum Drechtsteden brengen we je basisspanning in kaart door jou beweegpatronen te testen. Op deze manier zien we hoe functioneel jouw beweegpatronen zijn. En welke patronen verkeerde beweegpatronen zijn. Op deze manier komt ook verkeerde basisspanning in bepaalde delen van het lichaam in het zicht.

Naast manuele therapie stellen we een op maat trainingsprogramma op om je beweegpatronen te resetten. Door middel van dit programma krijg je weer correcte beweegpatronen, waardoor je weer makkelijker en krachtiger kan bewegen en meer energie overhoudt.