Wanneer de spierspanning langere tijd aanhoudt heeft dit een aantal gevolgen. Er verkrampen kleine delen in de spieren, wat we triggerpoints noemen.

Manuele therapie Dordrecht

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is het behandelen van vastgelopen gewrichten binnen ons skelet. Door het vastlopen van een gewricht raken de facetgewrichten geïrriteerd.
De facetgewrichten zorgen ervoor dat de wervels ten opzichte van elkaar stabiel kunnen bewegen.

Onze hersenen reageren op deze irritatie door de spierspanning ter plaatse van een gewricht te verhogen. Hierdoor wordt het gewricht vastgezet. Dit is een manier van ons lichaam om schade aan dat gewricht te voorkomen.

Wanneer de spierspanning langere tijd aanhoudt heeft dit een aantal gevolgen. Er verkrampen kleine delen in de spieren, wat we triggerpoints noemen. Verder ontstaat er een ontstekingsreactie en daardoor druk op de zenuwen rondom het aangedane gewricht.

Wat is een manipulatie?

Een manipulatie is een behandelmethode om een vastgelopen gewricht en de daarbij behorende reacties op te heffen.

Wat gebeurt er in een gewricht tijdens een manipulatie?

Gewrichten zijn omsloten door een kapsel. Dit kapsel produceert smeermiddel voor het gewricht waardoor het soepel kan bewegen. Verder zitten er receptoren in het kapsel welke informatie doorgeven aan het ruggenmerg en de hersenen. Bij een manipulatie van het gewricht wordt het kapsel op rek gebracht. Het op rek brengen van het kapsel laat de receptoren reageren op die rek-prikkel en geven dit signaal door aan het ruggenmerg met als gevolg dat de spierspanning rondom het aangedane gewricht wordt verlaagd.

Het signaal van de receptoren gaat ook naar de hersenen waardoor er endorfine wordt aangemaakt. De endorfine zorgt voor pijnstilling en een gevoel van welbevinden.

Deze reactie van een manipulatie noemen we een neurologische reset, met het mechanische effect van mobiliteit en minder of geen pijn.

Tijdens een manipulatie is vaak een knak hoor- of voelbaar. Het op rek brengen van het kapsel heft tijdelijk de balansdruk tussen de binnen- en buitenzijde van het kapsel op (ook wel het vacuüm genoemd).

De ‘knak’ heeft niets te maken met slijtage van gewrichten of het succes van een behandeling!