haptonomische-ontspanningsHet idee achter deze vorm van behandelen is dat het lichaam een verhaal vertelt. Een verhaal in de vorm van fysieke signalen; pijntjes, een griepje, last van je rug. Meestal hebben we het te druk of is er teveel afleiding om naar het verhaal te luisteren. Als je er minder op let, is het toch zo over?

Wanneer je de signalen, gegeven door jouw lichaam, blijft negeren zullen die in versterkte vorm terugkomen op het moment dat je ontspant. Bijvoorbeeld tijdens de drie weken vakantie waarin je eindelijk irritaties, werkdruk, zorgen of wat dan ook kunt laten liggen.
Je begrijpt er niets van. Je bent op vakantie en je krijgt alle rust en ontspanning die een mens nodig heeft en juist nu krijg je griep of je gaat door je rug, hebt steeds hoofdpijn enzovoort.

De klachten die jouw lijf had, vertelden jou iets over je gesteldheid. Gedurende het jaar heb ‘jijzelf’ door allerlei omstandigheden niet kunnen luisteren. Jouw lichaam heeft gewacht tot jij luisteren kon. Nu je onthaast bent vertelt het lichaam het verhaal dat het al een tijdje kwijt wilde maar dan wel op vakantie. En op deze manier kun je niet anders dan luisteren naar je lichaam.

haptonomische-ontspannings